HSBiH angažirao legendu bosanskohercegovačkog hokeja, Briana Jokata , za selektora i glavnog trenera reprezentacije BiH. Na poziv selektora  pripremama se odazvalo se 26 igrača.
Održan je i prvi sastanak izmedju selektora i igrača-kandidata za reprezentaciju 12. novembra 2017.

Sastanku je prisustvovalo 19 igrača, a na vezi su bili i igrači koji trenutno žive izvan BiH:
Dino Čordalija, Nermin Logo, Minel Bakal, Amar Lemeš, Din Gašević, Dado Tokić, Edis Pribišić, Faris Ramić, Amon Rakić, Aleksandar Knežević, Sven Zaimović, Benjamin Muhić, Kenan Haseta, Dino Djelkić, Alem Merdan, Bakir Krehić, Emir Cerić, Anes Kokorović, Mirsen Tikveša.
Selektor je takodjer u kontaktu i sa igračima koji su izvan BiH, a koji imaju pravo nastupa za BiH u skladu sa propisima IIHF.

Selektor Jokat je napravio plan i program treninga u teretani i na atletskoj stazi pet puta sedmično. Nakon dvije sedmie treninga, selektor Jokat je izjavio: “Više sam nego zadovoljan pristupom treninzima, a posebno pozitivnim duhom i atmosferom medju igračima. Učinićemo sve da BiH prodje kvalifikacije
i nastupi na Svjetskom prvenstvu, Divizija III.”

Poznato je da sportovi na ledu u BiH imaju veoma limitirane mogućnosti za razvoj zbog nedostatka adekvatne infrastrukture. Jedina ledena površina koja zadovoljava medjunarodne standarde nalazi se u ZETRI i n raspolaganju je samo 45 dana u godini.


HSBiH intenzivno radi na organizaciji prijateljskih utakmica u regiji – Srbiji, Hrvatskoj, Sloveniji – u narednom periodu kao i na boravku u hokejaškom kampu u Češkoj.

HSBiH dogovorio je da reditelj i snimatelj, Midhat Mujkić, snimi dokumentarni film o reprezentaciji BiH, treninzima i prijateljskim utakmicama u okviru priprema za kvalifikacioni turnir.

 

Reprezentativci samostalno adaptiraju i uredjuju svlačionicu u nacionalnim bojama BiH.
Materijal za svlačionice osigurala je firma UNOKO, Zvornička 27, stadion Grbavica. Opremanje svlačionice osigurale su sljedeće firme: Kiseljak – nabavka frižidera, kupitehniku.ba – nabavka televizora i opreme sa razglasom.

HSBiH privodi kraju sklapanje sponzorskih ugovora, nakon čega će biti lansirana kampanja u cijeloj BiH.
Očekuje se da će i gradjani BiH u velikom broju prisustvovati utakmicama i bodriti “Ledene zmajeve” do pobjede i plasmana na SP, Divizija III.

 

Materijal za svlačionice osigurala je firma UNOKO, Zvornička 47, stadion Grbavica. Opremanje svlačionice osigurale su sljedeće firme: Kiseljak – nabavka frižidera, Kupi tehniku.ba – nabavka televizora i opreme sa razglasom.

HSBiH je u fazi završavanja pregovora sa NTV Hayat da NTV Hayat bude vodeća medijska platforma za produkciju pri emitovanju signala za prenose utakmica reprezentacije BiH uživo – zemaljski, kablovski i satelitski prenosi za BiH i inostranstvo. HSBiH je obavezan osigurati produkciju signala za sve prenose uživo za zemje učesnice kvalifikacionog tunira.

Kvalifikacije će se održati u Sarajevu od 24 do 28.02.2018. Osim BiH učestvuju i Ujedinjeni Arapski Emirati, Kuvajt, Turkmenistan